Stemmen: test 2023 - Sportprijs Utrecht

Stemmen Sportaanbieder 2023

PVC Voetbal
Speels, gedreven, energiek, plezierig. Zo wordt vanuit deelnemers tegen de lessen van Sylvain Leupen van Parkourculture aangekeken. Sluit mooi aan bij zijn eigen vijf F’s: Fun, Friendship, Freedom, Fitness en Fulfillment. Met zijn lessen in freerunning bereidt hij kinderen vanaf zes jaar binnen voor op het ‘grote’ werk buiten. ‘Veilig je grenzen opzoeken,’ zoals Leupen zegt. In een half jaar tijd groeide Parkourculture van niks naar vijftig leden. Even snel en spectaculair dus als freerunning zelf.

© Tanno Witkamp

TeakRosa
De jury nomineert de Stichting Exploitatie Zwembad Krommerijn, die 30  jaar geleden werd opgericht en thans onmisbaar is in het geheel van het Utrechtse sportaanbod. Het begon ooit met het verzoek van waterpolovereniging UZSC voor het spannen van een blaashal over het oude buitenbad, toen er een tekort aan zwemwater in de wintermaanden was. De gemeente zegde toe mits de club het zwembad in eigen beheer zou nemen. De daartoe opgerichte stichting –  gerund door vrijwilligers – maakte later zelfs een tijdelijk zwembad (wederom met hal), toen het huidige bad werd gebouwd. Inmiddels kent De Krommerijn ruim 2800 banenzwemmers, is het de thuishaven van de 1000 leden van UZSC en maken nog eens acht verenigingen, het ROC  en de militairen gebruik van het bad.

© Tanno Witkamp

Tigers Gym
De tien maatschappelijke organisaties die de Sport Coalitie Utrecht vormen, maken zich hard voor mensen met een complexe problematiek. Voor kwetsbare mensen dus, met geestelijke of lichamelijke problemen, middelengebruik of schulden. Met een passend sportaanbod wordt ingezet op zelfontwikkeling, zelfs met de mogelijkheid van een cursus voor assistent fitnesscoach of leider sport en recreatie. Maar het begint met af en toe een uurtje sporten, samen of alleen, op eigen tempo. Bij het reguliere sportaanbod is dat niet of nauwelijks mogelijk. De jury waardeert de inzet van de coalitie, die niemand buitenspel wil zetten.

© Tanno Witkamp