Stemmen: Sporter 2022 - Sportprijs Utrecht

Stemmen Sporter 2022

Laura Aarts (waterpolo)
Ze verraste tijdens de WK van 2015 in Kazan, amper 19 jaar. Oranje werd destijds tweede, Laura Aarts was sindsdien vaste keuze als doelvrouw van Oranje en meer successen volgden, met de Europese titel (2018). Toch stopte ze in de zomer erna (2019) bij Oranje en een half jaar later ook bij de Europese top club Dunaújváros (Hongarije). Met waterpolo op het hoogste niveau was ze klaar. Aarts verdedigde sindsdien het doel van UZSC 3 en wijdde zich aan haar studie fysiotherapie. Maar na een gesprek met de nieuwe bondscoach Evangelos Doudedis nam haar verhaal wederom een wending. In 2022 maakte Aarts (26) haar comeback in Oranje en pakte ze goud op de World league Super final kwalificatie (tenerife) en brons tijdens het WK in Boedapest.  

© Fotostudio Red Green Blue

SPORTVROUW_Lisa-Bunschoten_PORTRET_naamsvermelding-Fotostudio-Red-Green-Blue

Lisa Bunschoten (paralympisch snowboarden)
Net als in 2019 in Pyhä (Finland) veroverde Lisa Bunschoten tijdens de WK in Lillehammer in januari 2022 goud op zowel de cross als de banked slalom. Het leek de perfecte opmaat voor de Paralympische Spelen in Beijing, waar ze de eer kreeg van vlaggendrager (samen met haar partner Chris Vos) tijdens de openingsceremonie. Op de piste ging echter veel mis. Ze viel in de finale van de cross en eindigde tijdens de banked slalom slechts als zevende. De jury nomineert Lisa Bunschoten evengoed voor haar twee wereldtitels én WK-zilver in de teamwedstrijd.

© Fotostudio Red Green Blue

Jacob van de Kerkhof (roeien)
Ooit ging de Helmonder als getalenteerd wildwaterkanoër studeren in Utrecht, waar hij roeier bij Triton werd. Met de ‘oude vier’ won hij de Varsity (2019) en twee jaar later ging hij als reserve mee naar de Olympische Spelen in Tokio. In 2022 veroverde Van de Kerkhof (27) zijn plek in de mannen-acht, waarmee hij zowel op de EK in München als de WK in Racice (Tsjechië) zilver pakte. Beide races bleek de acht van Groot-Brittannië net even te sterk.

© Fotostudio Red Green Blue

2023 Josine Koning_Sportprijs 2022_naamsvermelding Fotostudio Red Green Blue

Josine Koning (hockey)
Tweede in de FIH Pro League met Oranje en tweede in de Euro Hockey League met haar club Den Bosch. Nadat Josine Koning in 2021 alles had gewonnen wat er voor de keepster te winnen viel (vijf titels, inclusief de olympische titel), was 2022 eens niet een jaar waarin alles goud was dat blonk. Evengoed prolongeerde ze met Den Bosch de landstitel en werd ze met Oranje opnieuw wereldkampioen.

© Fotostudio Red Green Blue

Renée van Laarhoven (hockey)
Zoals Josine Koning, nomineert de jury ook Renée van Laarhoven voor haar wereldtitel. De verdedigster debuteerde al in 2018 op de Champions Trophy, viel daarna jarenlang af voor de eindtoernooien waarna ze vanaf het najaar van 2021 tot de vaste selectie behoorde van de nationale ploeg. Na zes jaar Kampong maakte Van Laarhoven vorige zomer de overstap naar SCHC.

© Fotostudio Red Green Blue

2023 Marcel Sterkenburg_Sportprijs 2022_naamsvermelding Fotostudio Red Green Blue (1)

Marcel Sterkenburg (worstelen)
En weer veroverde Marcel Sterkenburg goud, deze keer bij de EK U23. Een half jaar na zijn verbluffende wereldtitel bij de junioren (Grieks-Romeins -82kg) was er in Plovdiv (Bulgarije) opnieuw succes voor de ene helft van de Hilversumse tweeling bij De Halter, na winst in de finale tegen de Georgiër Guruli. De andere helft, broer Tyronne – de onmisbare sparringpartner van Marcel op de worstelmat – pakte overigens brons (-87kg) op hetzelfde toernooi.

© Fotostudio Red Green Blue

This poll is no longer accepting votes

STEM OP