Sporttalent 2015 - Sportprijs Utrecht

Sporttalent 2015

Ayman Abdelghani Idrissi
Gek op gooien, sleuren en stoeien

Stoeien vond hij al vroeg erg leuk. Toen zijn ouders dat zagen stuurden ze hem naar Ryu Mackaay in Lunetten, waar hij ook is geboren en getogen. “Vijf was ik. Beetje stoeien, duwen, de eerste basistechnieken van het judo.” Nu is judo voor Ayman Abdelghani Idrissi (17) meer dan een sport. “Het is een deel van mijn leven. Je kunt je agressie ook zo lekker kwijt. Gooien, sleuren. Het is nog altijd stoeien voor me.”

Abdelghani Idrissi pakte in 2015 goud op de Dutch Open in Eindhoven, een sterk bezet Europees jeugdtoernooi. En er was zilver op de EK in de teamwedstrijd. Ook noemt hij zijn negende plek in Bremen als hoogtepunt. “Daar stonden judoka’s van over de hele wereld. Brazilianen, Japanners.” Aan het einde van het jaar stond hij eerste op de Nederlandse ranking in zijn jeugdklasse (-73 kilo).

Gevraagd naar zijn voorbeelden, spreekt Ayman over de Griek Ilias Iliadis. “Hij heeft een heel mooie judostijl. Maar ook Dex Elmont vind ik heel mooi. Ook -73, in die klasse gaat het om een combinatie van kracht en snelheid, mijn sterke punten ook. In de zwaardere klassen is het judo vaak trager, ik hou van dat snelle.”

Inmiddels heeft de judobond hem gevraagd na de zomer te komen trainen op Papendal en het nieuwe NTC, waar judo, wonen en studie worden gecombineerd op één plek. Een leven dat volledig is gericht op topsport spreekt hem aan. Toch zou hij het eerste jaar nog graag thuis in Utrecht blijven wonen. “Het is een grote verandering, die maak ik het liefst vanuit huis. Om aan te kijken hoe het gaat.”

De drive om de top te halen heeft hij zeker. Olympische dromen? “Ja natuurlijk, maar wie wil dat nu niet? Maar school is ook belangrijk. Ik doe nu eindexamen (havo) en heb één van de zeven trainingen in de week bij Top Judo Utrecht en de nationale jeugdselectie laten vallen. Dat moest niet van mijn ouders, dat wilde ik zelf. Ik zou judo ook minder leuk vinden zonder school of studie. Volgend jaar ga ik international business studies gaan doen, dat wil ik erg graag.”

Benieuwd naar de andere oud-winnaars? Neem dan snel hier een kijkje.

Vorig artikelWinnaars 2015
Volgend artikelSporttalenten bloeien op