Sportman 2015 - Sportprijs Utrecht

Sportman 2015

Lars van der Haar en ‘die twee’

Als een duveltje in een doosje was Lars van der Haar aan de top gekomen. In Tábor (Tsjechië) had in januari 2015 de bekroning van die opmars moeten komen met de wereldtitel. Maar ineens stonden daar twee beloften, die besloten zich in te schrijven bij de elite. De titel ging naar Mathieu van der Poel, Wout van Aert klopte Van der Haar in de sprint om het zilver.

“Zouden ze niet zijn overgekomen, had ik die wereldtitel gepakt. En nog veel meer wedstrijden gewonnen. Toch ben ik heel trots dat ik bij ze in de buurt zit. Die twee hebben het niveau enorm opgekrikt. Ze hebben het veldrijden ook veranderd. Zij rijden vanaf de eerste ronde volle bak en nemen onderweg nauwelijks gas terug. Dat was voorheen anders. Dan ging het ene rondje heel hard en de volgende twee wat rustiger.”

Toch liggen de verhoudingen niet helemaal vast. Er zijn immers dagen dat Van der Haar – 24jaar en lid van De Volharding – uitpakt. Zo won hij in het najaar de WB-wedstrijd in Valkenburg en de strijd om de eerste Europese titel voor profs. En hoe dicht was hij niet bij de winst tijdens de WK in Heusden-Zolder, eind januari ( al telt dat niet mee voor zijn nominatie voor 2015).

“Ik heb mijn momenten,” zegt de opvallend kleine (1.69 meter) renner. “Als ik een goede dag heb zoals tijdens de EK dan win ik.” Belangrijk is dan wel een parkoers dat hem ligt. “Om te winnen heb ik dat nodig. Ik heb graag een technische omloop, met veel korte klimmetjes. Afwisselend, dus ook met stukken waar je heel even kunt herstellen. Die twee zijn zo goed, het maakt hun niks uit. Het zijn allrounders.”

Voor Vlamingen lijkt het veldrijden de belangrijkste bijzaak in het winterleven. Nederland doet goed mee, maar de concurrentie uit andere landen wordt minder. Jammer? “Ze doen wel mee,” zegt Van der Haar. “Nogmaals, het niveau is met Van der Poel en Van Aert enorm omhoog gegaan. De rest raakt dan vanzelf uit beeld, ze komen er niet meer aan te pas. Of dat jammer is? Mij maakt het niet uit waar de concurrentie vandaan komt. Of het nu een Zwitser is of een Belg.”

Foto: Team Giant Alpecin, Cor Vos

Vorig artikelSportvrouw 2015