Debuteren op de Paralympische Spelen was een groot avontuur voor snowboardster Lisa Bunschoten. Inmiddels is ze vier jaar ouder en is ze hard op weg naar haar tweede Spelen, volgend jaar in PyeongChang. Haar gevoel bij het grootste paralympische sportevenement ter wereld is nu heel anders.
Voor de WK in het Canadese Big White begin februari had Bunschoten door haar goede prestaties in de Para Snowboard World Cup al een ‘halve kwalificatie’ op zak. Haar twee zilveren medailles op de wereldkampioenschappen zorgden ervoor dat ze inmiddels heeft voldaan aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF om volgend jaar haar tweede Paralympische Winterspelen mee te gaan maken. Haar prestaties moeten officieel nog wel beoordeeld worden voor de vlag in huize Bunschoten definitief uit kan.
“In aanloop naar Sochi 2014 was alles leuk”, herinnert ze nog van vier jaar geleden. “Ik kwam net kijken, boardde nog niet zo lang en wist niet precies wat ik kon verwachten. Dat ik me kwalificeerde was al fantastisch. Ik werd uiteindelijk zevende in Sochi. Dat was op dat moment een geweldige prestatie. Nu zou ik daar niet meer tevreden mee zijn.” Niet gek ook: dit seizoen reeg ze de medailles in wereldbekerwedstrijden aaneen. Vooral zilver, achter haar grote concurrente en regerend paralympisch “Het gevoel is anders dan in 2014” kampioene Bibian Mentel. Maar als Mentel niet meedeed aan een wedstrijd, eindigde de geboren Utrechtse steevast met goud om haar nek.
Professioneler
De reden achter haar groei? “De sport is gegroeid en ik zelf als topsporter ook. Nu ben ik veel professioneler met de sport bezig. Ik weet wat ik wil en wat ik nodig heb. Als ik me nu niet zou kwalificeren voor de Spelen, zou dat een enorme teleurstelling zijn geweest. Op de vorige WK, in 2015, ging ik naar huis met één bronzen medaille, nu met twee keer zilver. Het gaat steeds een stapje beter.” Bunschoten had stiekem gehoopt om dit seizoen paralympisch kampioene Mentel al een keertje voorbij te kunnen streven. Misschien lukt het tijdens het testevent in PyeongChang half maart. “Daarvoor moet alles op zijn plaats vallen en moet ik vol in de aanval gaan”, zegt ze. “Ik hoop die stap uiteraard te gaan zetten.”
Groei
Zoals gezegd: Bunschoten is als snowboardster gegroeid en tegelijkertijd is de sport zelf gegroeid. Stond in 2014 alleen FOTO: MATHILDE DUSOL FOTOGRAFIE de boardercross op het programma, in één handicapklasse, volgend jaar wordt ook de banked slalom verreden én zijn er drie handicapklassen: SB-UL [UL = upper limb, red.] voor topsporters met een handicap in hun armen en SB-LL1 en SB-LL2 [LL = lower limb, red.] voor topsporters met een handicap in hun benen.
“Het is heel anders of je alleen een voet mist, of dat je een amputatie hebt boven de knie”, vindt Bunschoten, die in SB-LL2 uitkomt. “Iedereen krijgt nu een eerlijkere kans.”
Bron: Lopend vuur