Bekende en minder bekende Utrechters werken in de luwte vaak aan bijzondere projecten. De Utrechtse Keet Oldebeuving (13), ook wel bekend als SkateKeet, is niet alleen Nederlands en Europees kampioen op de skatebaan, maar ook nog eens de jongste Nederlander ooit in een olympisch traject.
Hoe combineer je topsport met school?
“Op school wordt er rekening mee gehouden. Ik zit op het Leidsche Rijn College in een sportklas. Ik mag bijvoorbeeld weg tijdens gym, beeldende vorming en drama. En als je echt moet trainen of een belangrijke wedstrijd hebt, mag je uren missen. Die moet je later wel weer inhalen.”
Je zit in de selectie van de olympische spelen in 2020. Hoe ziet je trainingsschema eruit?
“Drie keer in de week oefen ik in Den Bosch met een trainer de trucjes die ik al ken, zodat ik daar steeds beter in word. Zoals bijvoorbeeld verschillende flips, of de rail. Daarna oefenen we de dingen waar ik nog moeite mee heb. De rest van de week skate ik hier in Utrecht met vrienden. De meeste dagen van de week eet ik niet thuis, maar in het skatepark. M’n ouders maken van tevoren pasta of lasagne voor me klaar om mee te nemen. Wie weet lukt het in 2020, maar eerlijk gezegd denk ik dat ik meer kans maak in 2024. Dat zou logischer zijn, dan heb ik nog meer tijd om te trainen. En wie weet is mijn concurrentie er tegen die tijd mee gestopt, haha.”
Wie zijn je grote voorbeelden in de skatewereld?
“Mariah Duran en Eric Koston vind ik tof. Maar ik steek ook veel op van de mensen met wie ik skate; iedereen leert van elkaar. De skatewereld lijkt soms één grote familie. In de zomer blijven er vaak mensen van over de hele wereld bij ons thuis slapen. Ik heb een internationale vriendengroep. Sommige vrienden zijn jonger dan ik, sommigen zijn dertig.”
Skaters maken tegenwoordig vaak gebruik van social media, hoe zit dat bij jou?
“Ik houd meestal mijn social media wel bij, vooral Instagram. Vind het wel tof om te doen, om jezelf te kunnen laten zien, maar soms is het ook wel lastig; hoe meer volgers je krijgt, hoe meer mensen dingen van je gaan verwachten. Dan kun je er niet meer onderuit. Maar online actief zijn is voor de skatewereld belangrijk, er bestaan zelfs wedstrijden waar alleen skaters met veel volgers aan mee mogen doen. Het is vooral voor de sponsors belangrijk – gelukkig zijn die van mij lief en begripvol.”
Waar heb je het de komende tijd druk mee?
“Na de meivakantie komen er veel wedstrijden aan. Dan is het vrijwel elk weekend tot aan de zomervakantie raak. Bijna elk weekend gaan we naar een andere stad, voor onder andere de wereldbekerwedstrijden – daar rijd ik met de seniorvrouwen mee. Komend weekend reizen we naar Parijs, dan Praag, hopelijk Barcelona en daarna Peru. Na de zomer staan Vancouver, Rio en San Diego op de planning.”
Bron: DUIC.nl