Opluchting. Dat was het overheersende gevoel in de Nederlandse topsportwereld na het besluit van het IOC om de Olympische Spelen door te schuiven naar 2021. Opluchting, maar toch ook teleurstelling. De Utrechtse olympiërs reageerden niet anders. Dafne Schippers had ‘mixed feelings’. ‘Hier heb je toch vier jaar naar toe gewerkt,’ zei ze in het NOS Journaal.
De Utrechtse sprintdiva, tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter en in 2016 in Rio winnaar van olympisch zilver op die afstand, somde ook de positieve kanten op van het besluit. ‘Nu kan ik wat meer rust nemen zodat ik echt goed fit ben volgend jaar. Hoef ik geen risico’s te nemen zoals door de bossen rennen. Maar er is toch ook de teleurstelling omdat je je zo op de komende zomer hebt gefocust.’
De opluchting geldt dat er nu duidelijkheid is rond het belangrijkste sportevenement ter wereld. Geen enkele sporter vindt het prettig om te trainen terwijl je in onzekerheid verkeert of je de inspanningen wel kunt verzilveren. Maar de impact van de vertraging – maximaal een jaar – is zeker niet voor iedereen hetzelfde. Voor hen die volgens de wetten van de topsport in de categorie ‘veteraan’ vallen zoals de wielrensters Kirsten Wild, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos (?) en turner Epke Zonderland kan een jaar uitstel het verschil betekenen tussen een medaille en een rol in de anonimiteit. In zijn algemeenheid neemt de blessuregevoeligheid toe en de belastbaarheid juist af. Bovendien hadden sommigen in hun hoofd al een punt achter hun sportcarrière gezet na Tokio 2020. Zij zullen opnieuw de motivatie moeten vinden om nog een jaar alles opzij te zetten voor dat ene moment.
Geen hinde meer
Dafne Schippers zal in 2021 28 dan wel 29 jaar zijn, afhankelijk van de periode waarin de Spelen zullen worden gehouden. Nog zeker geen veterane, maar voor atletiekbegrippen heeft de stevig gebouwde Utrechtse de tijd dat ze zich als een hinde over het tartan bewoog al achter zich gelaten. Toch zitten er aan het uitstel ook positieve kanten voor Schippers. Vorig najaar viel ze met een blessure uit op de WK. Ze heeft nu wat meer tijd om zich in alle rust voor te bereiden en hoeft zich niet meer druk te maken waar ze moet trainen nu alle sportvoorzieningen gesloten zijn.
Haar stadgenote en sporttalent van het jaar N’Ketia Seedo belichaamt het ongeduld van de jeugd en had zich vermoedelijk enorm verheugd op de zomer. Volgend jaar zomer is Seedo pas 18, nog steeds piepjong, maar sterker en sneller dan ooit. Wie weet kan ze dan al serieus mee strijden voor een individuele finaleplaats, iets wat deze zomer nog ondenkbaar was.
Skateboardster Keet Oldenbeuving was formeel nog niet zeker van Tokio, maar de kans dat ze zou worden afgevaardigd was aanzienlijk. Een jaar langer kunnen trainen brengt de op dit moment pas 15-jarige Utrechtse ongetwijfeld op een nog hoger niveau.
Bron: Utrechste Sportkrant